Rimsko nasleđe Srbije potencijal za srpske banje - Održan 9. CEI regionalni forum velnes i spa industrije

Nataša Ranitović, predsednica ZVST klastera (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Pored Vrnjačke Banje, koja je ove godine postala 9. Evropska rimska banja, Srbija može ali i treba da iskoristi i kreira autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom istorijskom nasleđu, i to sa fokusom na spa kulturu, jedan je od zaključaka 9. CEI Regionalnog foruma Wellness & Spa industrije, koji je održan u hotelu Solaris Resort u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije.
U radu foruma učestvovali su predstavnici velnes i spa sektora iz Srbije i 10 CEI zemalja a forum su otvorili Nataša Ranitović, predsednica ZVST klastera i Boban Đurović predsednik opštine Vrnjačka Banja.
Pored Vrnjačke Banje, značajne ostatke kulturno istorijske znamenitosti, ali i veliki potencijal za razvoj, imaju i Niška, Vranjska, kao i Sokobanja, istaknuto je na Forumu.
- Današnji gosti žele više sadržaja kada posećuju određenu destinaciju, a posebno banje. Prošla su vremena kada su gosti dolazili isljučivo zbog lekovite vode i lekovitog blata. Motivi dolazaka, su danas drugačiji, interesovanja su od kulturnog turizma do rekreacionog turizma, manfestacionog, kongresnog turizma i naravno, velnes i spa turizma – rekao je Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.
On je dodao i da srpske banje beleže sve veći broj poseta, a da samo u prvih osam meseci ove godine je ostvareno 16% više dolazaka, kao i 16% više, ostvarenih noćenja u srpskim banjama, te i da je resorno ministarstvo uvidelo značaj ulaganja i razvoja ove grane turizma.
- Razvoj velnes i spa turizma,prepoznat je i od strane države, te je resorno ministarstvo razvoj zdravstvenog turizma uvrstilo kao jedan od 11 ključnih turističkih proizvoda u strategiju razvoja turizma do 2025. godine, a prethodne 3 godine, inače, investirano je preko 430 miliona dinara za razvoj turističke infrastrukture u banjama – istakao je Knežević.
Takođe, obrazovanje, edukacija u turizmu kao i ulaganje u osoblje, ključni su, kako bi se odgovorilo na sve ono što savremeni gost stavlja kao zadatak, zaključeno je na Forumu.
Inače, prema podacima Svetske turističke organizacije, zdravstveni turizam već deceniju beleži rast. Tako se, pet posto svih međunarodnih turističkih putovanja odnosi na medicinski turizam i to u stomatologiji, ortopediji i estetici.
Kako je rečeno, ova grana turizma je i najbrže rastuća u svetu, čemu svedoče podaci dazdravstveni turizam beleži rast od 15 do 20% svake godine i da teži da postane jedan og glavnih motiva putovanja u budućnosti. Kada je reč o prihodima, u Evropi se od ove grane turizma ostvari na godišnjem nivou, od 45 do 72 mlrd USD.
Realizaciju Foruma podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, TIKA (Turska agencija za saradnju I koordinaciju) i CEI (Centralno evropska inicijativa), članica ESPA (Evropska Spa Asocijacija).

Izvor: https://www.ekapija.com


TCI 2018 Conference in Toronto!

There are no translations available.

The Cluster House Advisory Board members at the TCI 2018 Conference in Toronto! Thanks to cluster gentmen Lars from DK and Zeljko from CRO our Balkan & Black Sea ClusNet was promoted globaly. Thanks guys!!!

RUSSIA, INTERNATIONAL CONFERENCE ON PARTNERSHIP FOR CLUSTER DEVELOPMENT IN KAZAN

There are no translations available.

Dr. Danka Milojkovic, Director of the Cluster House and Member of the Board of Directors Global TCI Network, will take part as a key note speaker in IV International conference “Partnership for Cluster Development” which will be held in Kazan, Russia, October 31 - November 2, 2018.

The conference is co-organized by the Institute for Statistical Studies and Economics of Knowledge of National Research University Higher School of Economics and Kama innovative cluster INNOKAM with the support of the Ministry of Economic Development of Russia, the Government of Tatarstan and Russian Venture Company.

Event is supported by the TCI Network and the Cluster House BBS ClusNet. The Cluster House and the KAMA Cluster are offical partners since 2016.

Mrs Milojkovic will contribute to the panel session “INNOVATIVE AGENDA OF NATIONAL PROJECTS: CONTRIBUTION OF REGIONS AND CLUSTERS” with the representatives of federal and local gouverment bodies, which is scheduled on October 31, 2018 at 10:00, and sessions for human resourses, knowledge management, enterprenership, cluster managment durinhg the Conference programme.

Cluster House & KAMA Cluster support the RU-Balkan cluster-based SME Trade Bridge initiative based on the Cluster House Model for cross border and transnational collaboration with the aim to boost prosperity and keep peace in the region!Poreske olakšice za početnike u poslovanju u Srbiji od DANAS!!!

Prema izmenama Zakona početnici u poslovanju biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od godinu dana!!!

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Uslov da nezaposleni koji počinju biznis dobiju poresku olakšicu je da su duže od šest meseci na evidenciji NSZ.

Poreske olakšice mogu da ostvare poslodavci koji su osnovali firmu u periodu od 1. oktobra 2018. godine do 31. decembra 2020. godine.

Pravo na olakšice može da ostvari poslodavac – novoosnovano pravno lice, kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u registar nadležnog organa, odnosno organizacije, i to kao pravo na oslobadjenje od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos.

Korisnici olakšica mogu da se registruju ili kao preduzetnici u režimu isplate lične zarade ili kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a u oba slučaja imaju obavezu vođenja poslovnih knjiga.

Za dodatna pojašnjenja mozete se obratiti Info Centru Kuće klastera u Nišu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Gradimo preduzetnicko drustvo u Srbiji.


POZIV PREDUZEĆIMA ZA UKLJUČENJE U DM-INKUBATOR

Uključite se u projekat „dm inkubator“ dm drogerie markt d.o.o. za trgovinu Beograd čime stičete mogućnost da svoj proizvod iz segmenta hrane, dodataka prehrani ili kozmetike na najbolji način predstavite na domaćem i evropskim tržištima. Detaljne informacije o projektu dostupne na http://www.dm-inkubator.rs/.

Prijava od 1.10.2018. Finalno proglašenje planirano 01.05.2019.

Puno sreće i svako dobro!