RESTARTOVATI KLASTERE NA BALKANU

Nakon dugog petogodišnjeg perioda izostanka razvoja klastera na Balkanu, novi talas optimizma za Balkanske klastere dolazi organizovanjem ECCP sastanka povezivanja klastera u Grčkoj. Kuća klastera, izlazna strategija Danskog programa LEDIB 2007.-2012. i samo-finansirajući alat Kuće klastera Balkansko Crnomorska mreža klastera “BBS ClusNet” osnovana 2012, koja okuplja više od 170 klastera u regionu, prepoznata je od Evropske komisije kao potencijalni strateški partner u regionu.

Tekst članka je u celosti dostupan na engleskom jeziku.

Srpska klasterska zajednica je na događaju u Solunu bila prisutna po preporuci Kuće klastera i izboru EC/ECCP sa 8 klastera (3 iz Vojvodine, 2 iz Beograda, 2 iz Niša i 1 iz Leskovca) iz oblasti kreativnih industrija, automobilske industrije, prerade hrane i poljoprivrede, omladinskog preduzetništva, modnog dizajna i urbanog planiranja.

Naredno okupljanje Balkanske klasterske porodice biće u Bukureštu 22.-23. novembra 2017. i u Sofiji u Martu 2018.

Sinergijom partnera juga Srbije do razvoja klastera na Balkanu

Trka za Leskovac!!! Svi koji 'brzo trče' preduzetničke staze su dobro dosli da zajedno stvaramo preduzetničko društvo na jugu Srbije sa centrom u Malom Mančesteru!

U sredu 23.8.2017.godine potpisan je partnerski sporazum o saradnji izmedju Visoke poslovne skole u Leskovcu, EpusLe / Klastera Aktivator za podrsku omladinskom preduzetnickom zaposljavanju i niske Kuće klastera. Opšti cilj partnerstva je doprinos klasterski zasnovanom ekonomskom razvoju u južnoj Srbiji kroz ostvarenje specifičnog cilja a to je uspostavljanje i razvoj Trening centra za preduzetničko zapošljavanje mladih i razvoj klastera u Srbiji i na Balkanu. Svečanom otvaranju Trening centra prisustvovaće visoki diplomatski predstavnici iz zemlje i inostranstva u oktobru ove godine sa ciljem dobijanja podrske domaće i medjunarodne podrske za izgradnju kapaciteta klastera u skladu sa EU metodilogijom i politikama o razvoju klastera.


Parnerstvom VPSL, EpusLe i Kuća Klastera do Trening centra za preduzetnicko zaposljavanje mladih i razvoj klastera u juznoj Srbiji i na Balkanu


POZIV ZA ŽENE JUGA SRBIJE – Ženskim klasterom starih zanata do tržišta

Radite ili planirate sopstveni posao, evo prilike da u Leskovcu učite kako da poslujete, udruzite se u klaster i nastupite snaznije na nova tržista.
Prijava preko UPŽ Srbije ili na  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli do 10.septembra 2017.
Povratna autobuska karta do Leskovca obezbeđena ili troškovi automobila (benzin, putarine) za prevoz najmanje 3 osobe.
Broj mesta ograničen. Prva trodnevna obuka krajem septembra!

U prilogu je program radionica i upitnik koji treba da popunite i prosledite kako bi Vaše učešće bilo odobreno.

Vidimo se u Leskovcu da zajedno vratimo sjaj našem lepom jugu!

 Pozivnica i program radionica.pdf

 Upitnik.doc

PRVI SASTANAK EC – KUĆA KLASTERA BBS ClusNet U NIŠU

vreme je za novu klasterizaciju na balkanu

Nakon pet godina “borbe” za strateški razvoj klastera na Balkanu, zalaganja i rezultati Kuće klastera postali su vidljivi i potencijalno korisni evropskim klasterski-zasnovanim institucijama.

Kuću klastera je posetila Dr Anna Sobczak iz EC DG Enterprise odeljenja za politike klastera  u Briselu.  Nove perspektive  razvoja klastera stižu na Balkan. Kuća klastera je izrazila spremnost da podrži najnoviju EU strategiju o razvoju klastera na Balkanu. O detaljima će biti diskutovano na sastanku klastera u Grčkoj u septembru, tokom okruglog stola koji će okupiti 38 klastera iz regiona, Kuću klastera, kao meta klastersku organizaciju I službenike EC.

Kuća klastera sa zadovoljstvom očekuje predloge o saradnji koji će proisteći nakon ovog sastanka I okruglog stola u Grčkoj.

Kompletan tekst članka je dostupan samo na engleskom jeziku. Unapred hvala na razumevanju.

Evropska komisija izabrala 38 klastera za Klasterski sastanak u Grčkoj

iše od 80% izabranih klastera za učešće na događaju klasterskog
povezivanja u Grčkoj su članice Balkansko Crnomorske Mreže Klastera Kuće
klastera.
Na okruglom stolu u Grčkoj klasteri-učesnici sastanka će lobirati za
Politiku klastera na Balkanu u okviru EU politike o klasterima.

Kompletan članak je dostupan na engleskom jeziku.