Mechanical engineering cluster conference in Russia, 13-14 November 2018

The article is available in English language. Thanks in advance for your understanding.


RUSSIA, INTERNATIONAL CONFERENCE ON PARTNERSHIP FOR CLUSTER DEVELOPMENT IN KAZAN

There are no translations available.

Dr. Danka Milojkovic, Director of the Cluster House and Member of the Board of Directors Global TCI Network, will take part as a key note speaker in IV International conference “Partnership for Cluster Development” which will be held in Kazan, Russia, October 31 - November 2, 2018.

The conference is co-organized by the Institute for Statistical Studies and Economics of Knowledge of National Research University Higher School of Economics and Kama innovative cluster INNOKAM with the support of the Ministry of Economic Development of Russia, the Government of Tatarstan and Russian Venture Company.

Event is supported by the TCI Network and the Cluster House BBS ClusNet. The Cluster House and the KAMA Cluster are offical partners since 2016.

Mrs Milojkovic will contribute to the panel session “INNOVATIVE AGENDA OF NATIONAL PROJECTS: CONTRIBUTION OF REGIONS AND CLUSTERS” with the representatives of federal and local gouverment bodies, which is scheduled on October 31, 2018 at 10:00, and sessions for human resourses, knowledge management, enterprenership, cluster managment durinhg the Conference programme.

Cluster House & KAMA Cluster support the RU-Balkan cluster-based SME Trade Bridge initiative based on the Cluster House Model for cross border and transnational collaboration with the aim to boost prosperity and keep peace in the region!


http://clusters2018.ru/TCI 2018 – Utisci sa Globalne TCI konferencija u Torontu

TCI 2018 svjetska klasterska konferencija u Torontu okupila je najrelevantnije stručnjake za provođenje i kreiranje klasterskih politika, kao i praktičare - klaster menadžere doslovno sa svih pet kontinenata. Klaster menadžer Klastera poljomehanizacije Željko Erkapić aktivno je sudjelovao u radu konferencije kao govornik predstavljajući proces klasterizacije u RH kao i Klaster poljomehanizacije, kojem je na čelu, i njegove dosadašnje uspjehe, a sudjelovao je i u panel sesiji "Razvoj klastera". To je bila izvrsna prigoda da se razmjene iskustva i uspostave novi dragocjeni kontakti za moguću suradnju, bilo po pitanju mogućih zajedničkih projekata ili po pitanju bilo kojeg drugog oblika kooperacije. Konferencija se je održavala od 16. - 19. listopada 2018.

{AG}TCI 2018 Toronto{/AG}


FORUM KLASTERA KREATIVA, ŠTIP, MAKEDONIJA, 26.OKTOBAR 2018.

U organizaciji Klastera Kreativa iz Štipa - partnerske organizacije Balkansko Crnomorske Mreže Kuće klastera „BBS ClusNet“, a uz podršku Makedonskog Ministarstva privrede, održaće se Forum u petak 26.10.2018.godine u Štipu. Učesnike foruma će pozdravit Gradonačelnik Opštine Štip gospodin Blagoj Bočvarski i Rukovodilac Centra za razvoj Istočnog planskog regiona gospođa Dragica Zdraveva. Forum će zvanično otvoriti gospođa Violeta Peeva, predsednica Klastera Kreativa. Cilj Foruma je upoznavanje i diskusija o projektu „ESTEK“ i o mogućnostima internacionalizacije poslovanja Klastera Kreativa i partnerskih organizacija kroz saradnju sa Kućom klastera. Dr Danka Milojković će upoznati učesnike Foruma sa Modelom Kuće klastera za održivi ekonomski razvoj i internacionalizaciju klastera.

Rimsko nasleđe Srbije potencijal za srpske banje - Održan 9. CEI regionalni forum velnes i spa industrije

Nataša Ranitović, predsednica ZVST klastera (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Pored Vrnjačke Banje, koja je ove godine postala 9. Evropska rimska banja, Srbija može ali i treba da iskoristi i kreira autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom istorijskom nasleđu, i to sa fokusom na spa kulturu, jedan je od zaključaka 9. CEI Regionalnog foruma Wellness & Spa industrije, koji je održan u hotelu Solaris Resort u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije.
U radu foruma učestvovali su predstavnici velnes i spa sektora iz Srbije i 10 CEI zemalja a forum su otvorili Nataša Ranitović, predsednica ZVST klastera i Boban Đurović predsednik opštine Vrnjačka Banja.
Pored Vrnjačke Banje, značajne ostatke kulturno istorijske znamenitosti, ali i veliki potencijal za razvoj, imaju i Niška, Vranjska, kao i Sokobanja, istaknuto je na Forumu.
- Današnji gosti žele više sadržaja kada posećuju određenu destinaciju, a posebno banje. Prošla su vremena kada su gosti dolazili isljučivo zbog lekovite vode i lekovitog blata. Motivi dolazaka, su danas drugačiji, interesovanja su od kulturnog turizma do rekreacionog turizma, manfestacionog, kongresnog turizma i naravno, velnes i spa turizma – rekao je Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.
On je dodao i da srpske banje beleže sve veći broj poseta, a da samo u prvih osam meseci ove godine je ostvareno 16% više dolazaka, kao i 16% više, ostvarenih noćenja u srpskim banjama, te i da je resorno ministarstvo uvidelo značaj ulaganja i razvoja ove grane turizma.
- Razvoj velnes i spa turizma,prepoznat je i od strane države, te je resorno ministarstvo razvoj zdravstvenog turizma uvrstilo kao jedan od 11 ključnih turističkih proizvoda u strategiju razvoja turizma do 2025. godine, a prethodne 3 godine, inače, investirano je preko 430 miliona dinara za razvoj turističke infrastrukture u banjama – istakao je Knežević.
Takođe, obrazovanje, edukacija u turizmu kao i ulaganje u osoblje, ključni su, kako bi se odgovorilo na sve ono što savremeni gost stavlja kao zadatak, zaključeno je na Forumu.
Inače, prema podacima Svetske turističke organizacije, zdravstveni turizam već deceniju beleži rast. Tako se, pet posto svih međunarodnih turističkih putovanja odnosi na medicinski turizam i to u stomatologiji, ortopediji i estetici.
Kako je rečeno, ova grana turizma je i najbrže rastuća u svetu, čemu svedoče podaci dazdravstveni turizam beleži rast od 15 do 20% svake godine i da teži da postane jedan og glavnih motiva putovanja u budućnosti. Kada je reč o prihodima, u Evropi se od ove grane turizma ostvari na godišnjem nivou, od 45 do 72 mlrd USD.
Realizaciju Foruma podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, TIKA (Turska agencija za saradnju I koordinaciju) i CEI (Centralno evropska inicijativa), članica ESPA (Evropska Spa Asocijacija).

Izvor: https://www.ekapija.com