TCI 2018 Conference in Toronto!

There are no translations available.

The Cluster House Advisory Board members at the TCI 2018 Conference in Toronto! Thanks to cluster gentmen Lars from DK and Zeljko from CRO our Balkan & Black Sea ClusNet was promoted globaly. Thanks guys!!!

Poreske olakšice za početnike u poslovanju u Srbiji od DANAS!!!

Prema izmenama Zakona početnici u poslovanju biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od godinu dana!!!

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Uslov da nezaposleni koji počinju biznis dobiju poresku olakšicu je da su duže od šest meseci na evidenciji NSZ.

Poreske olakšice mogu da ostvare poslodavci koji su osnovali firmu u periodu od 1. oktobra 2018. godine do 31. decembra 2020. godine.

Pravo na olakšice može da ostvari poslodavac – novoosnovano pravno lice, kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u registar nadležnog organa, odnosno organizacije, i to kao pravo na oslobadjenje od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos.

Korisnici olakšica mogu da se registruju ili kao preduzetnici u režimu isplate lične zarade ili kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a u oba slučaja imaju obavezu vođenja poslovnih knjiga.

Za dodatna pojašnjenja mozete se obratiti Info Centru Kuće klastera u Nišu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Gradimo preduzetnicko drustvo u Srbiji.


POZIV PREDUZEĆIMA ZA UKLJUČENJE U DM-INKUBATOR

Uključite se u projekat „dm inkubator“ dm drogerie markt d.o.o. za trgovinu Beograd čime stičete mogućnost da svoj proizvod iz segmenta hrane, dodataka prehrani ili kozmetike na najbolji način predstavite na domaćem i evropskim tržištima. Detaljne informacije o projektu dostupne na http://www.dm-inkubator.rs/.

Prijava od 1.10.2018. Finalno proglašenje planirano 01.05.2019.

Puno sreće i svako dobro!

Utisci sa SENSORIK LETNJE SKOLE u Nemačkoj, septembar 2018.

Kuća klastera je ponosna što su zahvaljujući sopstvenoj mreži i partnerstvu sa Sensorik klasterom, uz podršku Grada Niša, troje studenata sa Niškog Univerziteta uspešno učestvovalo na ovom prestižnom naučnom događaju. Mi ćemo nastaviti da motivišemo Srpske i Balkanske studente da učestvuju u narednoj Sensorik školi visokih tehnologija i modernog dizajna. Ova naša aktivnost je u sklopu programa Kuće klastera "TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE"
https://www.sensorik-bayern.de/sensorik-summerschool

SASTANAK POSLOVNIH ŽENA KUĆE KLASTERA SA RUKOVODSTVOM FONDA ZA RAZVOJ održan u Nišu

Ovaj sastanak je jedan od rezultata sastanka poslovnih zena Kuce klastera u Nisavskom upravnom okrugu održanog 3.9.2018. na predlog Načelnice gđe Dragana Sotirovski.

Preduzetnice i predstavnice zenskih udruzenja predvođene Kucom klastera ukazale su na potrebu prilagodjavanja mera podrske Fonda prema aktuelnim potrebama i mogucnostima zena u biznisu i potencijalnih preduzetnica.
- predlozeno je uvodjenje posebne linije za zensko preduzetnistvo koja bi obuhvatala potencijalne, postojece i startup preduzetnice sa fiksnom kamatnom stopom od 1%, grejs periodom za potencijalne i pocetnice u biznisu od 3 godine, grantom od 20%, garancijom u prostoru i opremi koji su predmet kreditiranja; predlozeno je prosirenje delatnosti delovanja podrske Fonda kroz uvodjenje podske i za konsalting, knjigovodstvene, medicinske, turisticke i ugostiteljske usluge, stare zanate, butik proizvodnju tradicionalnih alkoholnih pica (za mikro i male proizvodjace Srpske rakije i likera - brenda i suvenira nase zemlje u svetu).
Sve je vise zena u usluznom biznisu (lekara, advokata, marketara, knjigovodja...) ili proizvodnji rakija kao ekskluzivnih suvenira iz Srbije, a prostor i opremu ne mogu imati iz kredita Razvojnog Fonda, a teze i od banaka po nepovoljnim kamatnim stopama, a zaposljavaju po 10 i vise ljudi.
- predlozeno je uvodjenje kreditne linije za sufinansiranje projekata odobrenih od EU...programi Horizon 2020, Cosme su dostupni Srpskim firmama i one mogu dobiti grant od 50% od EU ali imaju problem ko-finansiranja.
- startup program Fonda je dobar ali da bi ga neko koristio treba da ima registrovanu firmu u APR neko vreme, a to kosta kao da se radi o iskusnoj firmi, a pocetnicima treba pomoc da pocnu, a ne da placaju poreze i doprinose a jos nisu ni pokrenuli posao!
- štićenice npr.Sigurne kuce ili Udruzenja samoh.majki Niš nisu vlasnice nekretnina, ni krov nad glavom nemaju, a posao moraju naci sto pre i nastaviti redovan zivot. Sredstva Fonda mogu biti primerena ugrozenim grupama i podsticajna da svoju poslovnu ideju razviju i time iz ugrozene predju u samoodrzivu grupu stanovnistva.

Bili je puno sugestija u vezi obimnosti konkursne dokumentacije, sporog odlucivanja Fonda u vezi odobravanja kred.zahteva i situacija gde osoblje Fonda pre savetuje preduzetnika da se obrati bankana za kredit, kao i iskustva da dok je fond bio u Beogradu do 2011. Nislije i jug zemlje su lakse dolazili do razvojnih kredita.

Direktorka Fonda gdja Backović je pokazala puno razumevanje i zelju da se nove mere predloze Vladi RS za 2019. kao i Poslovno- ekonomskom Savetu Grada Nisa u vezi dostupnosti prostora i zemlje za zenske biznise i zanatstvo.

Kuća klastera, poslovna clanska organizacija i organizator sastanka, ce uputiti zvanicni zapisnik sa sastanka sa predlozila za podrsku zenskom biznisu u toku ove nedelje rukovodstvu Fonda i organizovati svoje clanice da sa konkretnim problemima i potrebama pristupe Fondu.

Hvala Nisavskom upravnom okrugu na podrsci zenskom preduzetnistvu i kreiranju ambijenta za ekonomsko osnazivanje zena iz Nisavskog okruga i juga zemlje.file icon pdf Predlozi poslovnih zena Kuce klastera Nis FZR RS.pdf