V Medjunarodni Sajam starih zanata u Nišu, 1.juna 2018.

V Međunarodni sajam starih zanata u Nišu  održaće se u petak 1.6.2018.godine od 13h, , u Kući starih zanata na adresi ul.Kosovke devojke 6a

Sajam je nastao iz Projekta prekogranične saradnje IPA CBC Bugarska-Srbija.

Idejni tvorac i organizator sajma je Udruženje za očuvanje tradicije Južne Srbije "Aktiv žena Niša", članica Mreže ženskih udruženja Južne Srbije Kuće klastera. Institucija podrške sajamskoj manifestaciji je GO Pantelej.

Dobro došli u Niš – centar starih zanata južne Srbije!

STUDENTI PRIJAVITE SE: Event note: SENSORIK SUMMERSCHOOL | September 2018 | Regensburg

U saradnji sa organizatorom Sensorik Klasterom iz Nemačke, pozivamo Vas da prijavite učešće na Letnjoj Školi SENSORIK koja će se održati u septembru 2018 u Regensburg-u.

Za studente je učešće besplatno i omogući će Vam uspostavljanje kontakta sa  high-tec-kompanijama u Nemačkoj.

U vezi detalja pozvati se na Kuću klastera i kontaktirati :

Susanne Spies

Referentin Personal- und Organisationsentwicklung
Strategische Partnerschaft Sensorik e.V.

93053 Regensburg

Telefon
Fax
Email
Web

+49 941 630916-20
+49 941 630916-10
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
http://www.sensorik-bayern.de

SREĆNO USAVRŠAVANJE I PO POVRATKU PIŠITE NAM O VAŠIM UTISCIMA I SAZNANJIMA

DA MOTIVIŠEMO VAŠE KOLEGE NA INTERNACIONALIZUJU SVOJE ZNANJE I PRIMENJUJU GA U NAŠOJ VOLJENOJ ZEMLJI!

file icon pdf Flyer-Sensorik Summerschool_Sep 2018_Regensburg.pdf

Zlato za Crnogorske članice agro klastera u Srbiji

Domaće brašno od heljde Zeljko Macanovic i Rakija Trnovača Vidoslav Krvavac naših prijatelja iz Crne Gore, dobitnika zlatne medalje ovogodišnjeg Međ. poljoprivrednog sajma u Novom Sadu!
ČESTITAMO BALKANSKIM KLASTER PRIJATELJIMA!

ZAKLJUČCI SA OKRUGLOG STOLA O SARADNJI OBRAZOVANJA I PRIVREDE

PROFILI ELEKTRIČAR I ELEKTROMONTER POTREBA NA TRŽIŠTU RADA.

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ www.etstesla.ni.ac.rs  iz Niša razvila je modernizovane  profile – ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER mreža i postrojenja, u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji finansira nemačka vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz podršku EPS-a i kompanija: Elektromehanika, Niš Stan, Teming ELECTROTECHNOLOGY, Johnson Electric, Stevanović Trafo, NS-Radijatori, LMB Soft, Gastrooprema, a od 2018./19. i Elmont, Ekostan, Obod servis, Ei Elmag , Mikoterm. Kroz ovaj projekat  uveden je model  obrazovanja zasnovan na elementima dualnog sistema,  u skladu sa uslovima u našoj zemlji.

Dana 24.5.2018.godine od 18h u prostorijama SITON/Opeka-Brick klaster, ul. G.M.Lešjanina 52 Niš, na poziv Škole, a u organizaciji Niške Kuće klastera, održana je prezentacija profila ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER i diskutovano je o mogućnostima saradnje obrazovanja i privrede. Učesnici događaja bili su učenici, roditelji iz osnovnih škola na području grada Niša, nastavnici i profesori, privrednici-preduzetnici i mediji. Sa jednim brojem privrednika razvijena je email komunikacija i prikupljena mišljenja i sugestije. Jedan od ključnih zaključaka je da kod mladih treba razvijati veštine i sposobnosti u oblastima u kojima njihov rad i znanje ne mogu biti zamenjeni mašinama. Ljudi se ne mogu takmičiti sa mašinama. Svojim znanjem i kreativnošću mogu doprineti popravci ili dizajniranju mašina i to je ono što će doprineti njihovom upošljavanju i karijeri. Značaj stručnih tehničkih škola i saradnje sa privredom ogleda se u usavršavanju veština i praktičnih znanja koja su odmah upotrebljiva na tržištu rada i kod privrednika. Privatni preduzetnici imaju potrebu za mladim, agilnim i inteligentnim radnicima koji rešavaju probleme i pronalaze produktivna rešenja. ETŠ ostvaruje saradnju sa brojnim kompanijama i ističe dve Elektromehaniku i Johnson Electric koje su razvile poseban prostor za obuku učenika i nakon godišnje prakse, bodujući znanje, veštine, posvećenost poslu, biraju učenike koje će stipendirati. U novoj školskoj godini Kineska kompanija  Johnson Electric će stipendirati dva učenika ETŠ profila ELEKTRIČAR, a zatim im ponuditi i zaposlenje.

Primer da ozbiljne kompanije traže stručnjake među tehničarima jeste Kineska kompanija Johnson Electric. Ove godine omogućili su učenicima ETŠ Električar profila praksu, izabrali među njima najbolje i dva učenika biće stipendirana iduće školske godine, a po završetku i zaposlena! Čestitamo rukovodstvu Škole i menadžmentu pametne kompanije!


''Klasterizacija kao ključ konkurentnosti'' konferencija u Mostaru, jun 2018.

Po prvi put u Bosni i Hercegovini, u Mostaru u dvoranama INTERA Tehnološkog Parka organizatori su se potrudili dovesti stručnjake za klasterizaciju iz naše okoline i iz Europe.

Konferencija će se održati u srijedu, 13.6.2018. sa početkom u 11:30 sati, a za četvrtak, 14.6.2018. predviđene su specijalizirane radionice za klastere.

Potvrđeno je sudjelovanje stručnjaka iz inozemstva koji će predstaviti relevantna iskustva i primjere dobre prakse, a u praksi, klasteri predstavljaju interesno povezivanje tvrtki iz jedne ili više različitih djelatnosti u nekoj određenoj industrijskoj grani ili granama među tvrtkama koje su ujedno suradnici, ali često i konkurenti na određenom geografskom području.

Na konferenciji se očekuje preko 200 sudionika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Dogodit će se prijenos znanja na klastere u Bosni i Hercegovini od stranih stručnjaka na polju klasterizacije i sa 16 sudionika na tri panel diskusije će se prezentirati primjeri dobrih praksi iz naše regije. Teme koje će se obrađivati su ''Tvornica učenja'', ''Pozitivne prakse drvne industrije'', ''Prednosti klasterizacije'' i druge.

U sklopu konferencije osim panel diskusija i prezentacija, prvi dan je planiran networking, druženje i povezivanje inozemnih sudionika s domaćim privrednicima, članovima klastera, a kroz drugi dan će biti organizirane sektorske radionice relevantne za svaki pojedini klaster.

Iskustva pokazuju da su klasteri jedan od temelja rasta konkurentnosti gospodarstva, ekonomskog rasta i zaposlenosti. Slijedom toga, inicijative i potpore za razvoj klastera te sam razvoj klastera su od iznimne važnosti za jačanje konkurentnosti gospodarstva.

Molimo izvršite svoju prijavu i potvrdu dolaska kako bi mogli personalizirati vašu ulaznicu.

Na sljedećim linkovima možete izvršiti prijavu vidjeti agandu i doznati točnu lokaciju konferencije

Link : PRIJAVNICA Link: Preliminarna agenda Link: Lokacija Link: Pozivnica

Organizacijski odbor konferencije:

Drvni Klaster Hercegovina

''INTERA'' Tehnološki Park

Klaster Metala i Plastike

''Mostar Software City'' – IT Klaster

Sveučilište u Mostaru

Turistički klaster Hercegovina

Partnerska institucija konferencije Kuća klastera i Balkansko Crnomorska mreza klastera.

Specijalan gost konferencije Docent dr Danka Milojkovic, direktor Kuće klastera Niš i Borda direktora Instituta za inovativnost, konkurentnost i klastere Global TCI Network u Barseloni. Gospodja Milojković će govoriti o modelu Kuće klastera i impaktima na održivi razvoj privrede.

Tom prilikom konzorcijum BiH klastera potpisaće Sporazum o saradnji i podršku Balkansko Crnomorskoj Mreži klastera Kuće klastera.