PRIVREDI NIŠA I JUGA ZEMLJE POTREBNI ELEKTRIČARI I ELEKTROMONTERI

Dualnim obrazovanjem do većih šansi za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih!

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ www.etstesla.ni.ac.rs  iz Niša uvela je modernizovane  profile – ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER mreža i postrojenja, koje je razvila u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji finansira nemačka vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz podršku EPS-a i kompanija: Elektromehanika, Niš Stan, Teming ELECTROTECHNOLOGY, Johnson Electric, Stevanović Trafo, NS-Radijatori, LMB Soft, Gastrooprema, a od 2018./19. i Elmont, Ekostan, Obod servis, Ei Elmag , Mikoterm. Kroz ovaj projekat  uveden je model  obrazovanja zasnovan na elementima dualnog sistema,  u skladu sa uslovima u našoj zemlji.

- Oživljavanjem privrede, a na osnovu iskazanih potreba velikih firmi koje imaju svoju proizvodnju u Nišu i Južnoj Srbiji, stvoreni su uslovi da se u elektrotehničkim školama u našoj zemlji opet pokrenu profili električar i elektromonter - rekao je direktor ETŠ „Nikola Telsa“ Niš gospodin Nebojša Sokolović i naglasio da školovanje za električara i elektromontera traje tri školske godine uz mnogo više učenja kroz rad u preduzećima. Pomenuti profili su jedini takvog tipa u ovoj školi koja ima isključivo četvorogodišnje obrazovne profile.

Usklađivanje  srednjeg stručnog obrazovanja  prema potrebama i zahtevima privrede daje široke mogućnosti zapošljavanja nakon trogodišnjeg školovanja. Školovanje za električarsku struku je atraktivno i za devojčice jer ne zahteva fizičku snagu, koriste se moderne tehnologije a  savremene mere zaštite na radu rizik od povreda svode na minimum, tako da se zanimanjem električar uspešno mogu baviti i žene.

- generaciju 2018./19. električara i elektromontera u našoj školi upisaće po 15 učenika na svakom od  profila koji će u prvoj godini praktična znanja  i veštine sticati u školskim radionicama, dok će na drugoj i trećoj godini učenje kroz rad obavljati u firmama sa kojima škola ima potpisane ugovore o saradnji. Učenici će u drugom razredu na učenju kroz rad provoditi u preduzećima  2 dana nedeljno, a u trećem razredu 3 dana nedeljno.

Nakon trogodišnjeg  školovanja učenici i učenice na smeru ELEKTRIČAR biće obučeni  za poslove izvodnjenja elektroinstalaterskih radova, servis kućnih elektrouredjaja  i održavanje industrijske elektro opreme, dok će budući ELEKTROMONTERI biti obučeni za poslove izvođenje elektromontažnih radova na vodovima i elektroenergetskim postrojenjima, izvođenje priključenja na distributivnu mrežu i otklanjanje kvarova opreme na terenu i u radionici.

Radi upoznavanja učenika osmog razreda osnovnih škola na području Niša i njihovih roditelja sa profilima ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER, rukovodstvo ETŠ „Nikola Telsa“ će u partnerstvu sa Niškom Kućom klastera organizovati „Okrugli sto o saradnji obrazovanja i privrede“ za učenike, roditelje, predstavnike obrazovnih institucija, privrede i medija, u četvrtak 24.5.2018.godine u 18.00h u zgradi SITON/Opeka-Brick klaster, ul. G.M.Lešjanina 52 u Nišu. Poziv je otvoren za sve zainteresovane. Broj mesta je ograničen. Učešće prijaviti do 23.5.2018. putem mejla Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Nišavski upravni okrug, ključna institucija podrške Kuće klastera u TRCI ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE, slavi Slavu

SPASOVDAN, NAJSVEČANIJI DAN U GODINI NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA ♥️
SREĆNA SLAVA UPRAVNOM OKRUGU I SVIM STANOVNICIMA NIŠAVSKOG OKRUGA!
VELIKO HVALA NAČELNICI, INSPEKTORIMA, INSTITUCIJAMA I MEDIJIMA STO STVARAJU OKRUG PONOSNIH LJUDI.

Zlato za Crnogorski klaster

Crnogorski Klaster proizvođača organske heljde pod vođstvom gdina Zeljko Macanovic iz Pljevalja, članica Balkansko Crnomorske Mreže Klastera Kuće klastera, ovogodisnji je dobitnik ZLATNE MEDALJE ZA KVALITET BRAŠNA OD SPELTE na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ♥️ČESTITAMO!!!

Info sesija o FRANŠIZINGU, 26.5. u Nišu

U okviru Programa Kuće klastera za ekonomski razvoj Južne Srbije
TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE
u pripremi je "Biznis Klaster Klub", jednočasovno poslovno druženje u Kući klastera u Nišu o temi
KAKO VODITI SOPSTVENI POSAO KORISTEĆI FRANŠIZU?

Ako razmisljate da započnete posao ili unapredite postojeći posao franšizom, ovo je odlična prilika da učite od najboljih, predavač Prof. Dr Tamara Milenkovic-Kerkovic, moderator Docent Dr Danka Milojkovic

Subota 26.maj od 12.00-13.00h u Kući Klastera, G.M.Lešjanina 52 Niš.

Ulaz besplatan. Broj mesta ograničen, prioritet imaju članice Kuće klastera. Prijave u toku na 0655207121, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili u inbox-u.

DOBRO DOŠLI DA ZAJEDNO GRADIMO PREDUZETNIČKO DRUSTVO NA NAŠEM JUGU ZEMLJE

Rezime posete DK Pomoravskom okrugu Opštini Paraćin, 27.4.2018

TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE danas u PARAĆINU. 26 Danaca posetilo je Opstinu Paraćin, kompanije Čokolend i Class Comerc i uzivalo u lepotama i tradicionalnom srpskom ručku u prelepoj Grzi.
Kuća klastere je Dance pozdravila rečima dobrodoslice i zahvalila se na velikoj donatorskoj pomoci, transferu znanja i prijateljstvu koje traje u diolomatiji 101 godinu a datira i iz perioda I Svetskog rata kada je dr med. MELGARD, Danac plemickog porekla, veliki humanista, izgradio i razvio bolnicu u Kuršumliji.
Bila je ovo prva velika poseta Danaca jugu zemlje. Dobro dosli dragi Skandinavski prijatelji da zajedno razvijamo Balkan i doprinosimo miru u srcu Evrope.

Hvala Nacelnici Uprave za poljoprivredu i LER gdji Slavka Jovanović, Nacelnici KLER i dijaspore gdjici Ireni i gdji Dragani. Hvala Predsedniku Opstine gdinu Saši, Niškom studentu elektronike, na ambijentu za susrete i razvoj saradnje DK-RS.

Saradnja DK-RS, POSETA PARAĆINU, 27.4.2018