AMBASADOR WORTH Projekta za SRBIJU

AMBASADOR WORTH  Projekta za SRBIJU

– Docent dr Danka Milojković, Direktor Kuće klastera

WORTH partnerski projekat podržava transnacionalnu saradnju između modnih dizajnera, kreativnih ljudi, proizvodnih preduzeća (MSP) i tehnoloških kompanija koje žele da razviju dizajnirane i inovativne proizvode. WORTH partnerski projekat finansira COSME Program Evropske unije za konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća Sredstva srednje veličine (MSP).


WORTH partnerski projekat je drugo izdanje pilot projekta, koji je trajao od 2013. do 2015. godine. Uključujući ukupno 79 malih i srednjih preduzeća (MSP) i 34 evropska partnerstva, uspeh pilot projekta rezultirao je novim izdanjem WORTH partnerstva. Da biste saznali više o 34 prikazanih proizvoda i rezultatima koji su razvijeni tokom pilot projekta WORTH posetite http://www.worth-project.eu/.

WORTH upravljanje projektom obuhvata:

• ČLANOVE UPRAVNOG ODBORA

Poznati stručnjaci iz modne industrije, izabrani da procenjuju i podržavaju partnerske projekte.

• MENTORI / TRENERI

Specijalisti koji pružaju obuku I savete za izgradnju kapaciteta partnera projekta

• AMBASADORI

Saradnici WORTH partnerskog projekta koji uočavaju talente, pružaju podršku i doprinose promociji projekta u zemlji.

PRVI SASTANAK KLASTERA MEKSIKA I SRBIJE OTVORIO PERSPEKTIVE TRANSNACIONALNOG POVEZIVANJA IZMEĐUU LATINSKE AMERIKE I BALKANA / MEKSIKA I SRBIJE

PRVI SASTANAK KLASTERA MEKSIKA I SRBIJE OTVORIO PERSPEKTIVE TRANSNACIONALNOG POVEZIVANJA IZMEĐUU LATINSKE AMERIKE I BALKANA / MEKSIKA I SRBIJE

dr Danka Milojkovic, Nj.E. gospodin. Marco Antonio García Blanco, gđa. Branka Simanic, dr Manuel Montoya Ortega I gđa Dragana Sotirovski

(s leve strane)

U Privrednoj komori Srbije održan srpsko - meksički sastanak povezivanja klastera na kome je Nišavski upravni okrug prezentovao potencijale sedam lokalnih samouprava. Meksiko je 13. najveći izvoznik u svetu, treći trgovinski partner Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji, Marko Antonio Garsija Blanko istakao je spremnost ambasade na povezivanje svih zainteresovanih potencijalnih investitora za ulaganje u Nišavski upravni okrug. Kuća klastera Niš sa Klaster članicama pokazala je potencijale i ostvarene rezultate.
Auto industrija i turizam su dve oblasti u kojima je moguća saradnja Meksika i Nišavskog upravnog okruga. (Izvor: FB stranica Nišavskog upravnog okruga)

Hvala partnerskoj instituciji Nisavskom upravnom okrugu za podrsku programu ekonomskog razvoja juga zemlje " TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE". Program je drustveno odgovornog karaktera, iniciran na okruglom stolu dogadjaja "Srpski dan klastera" odrzanog u maju 2017.u Nisu u Kući klastera, pod podrskom Danske Ambasade u Beogradu.

Hvala nasoj načelnici gospodji Dragana Sotirovski na inspirativnom izlaganju koje je privuklo paznju diplomatskog kora i Meksicke klasterske zajednice o potencijalnim investicijama iz Meksika na jug zemlje.
Ocekujemo posetu Nj.E. Ambasadora Meksika i Meksickih kompanija jugu zemlje do kraja godine. (Izvor: FB stranica Nišavskog upravnog okruga, komentar Dr Danke Milojkovic, direktoke Kuće klastera)

Klaster menadzeri Srpske klasterske zajednice Kuće klastera na sastanku sa kolegama iz Meksika/Severoistok Meksika/Nuevo Leon , uz podrsku Nj.E. Ambasadora Ambasade Meksika u Beogradu i PKS Sektora za preduzetnistvo.


Sastanak je okupio 9 klastera iz Niša, Homolja i Beograda u oblasti auto industrije, poljprivredne i prerade hrane, organske i tradicionalne proizvodjace hrane, medicinske usluge, turizam, wellness, spa i zdravstveni, građevine i urbanog planiranja. Kuca klastera je informisala vise od 80 klastera i klasterskih inicijativa i udruzenja u Srbiji, sto u preduzecima iznosi vise od 5000.


Saradnja Meksika i Srbije moze biti podstaknuta postojanjem kreditne linije za saradnju sa Meksicke strane kojoj mogu prici preduzeca iz obe zemlje. Viza nije prepreka jer se procedura zavrsiva za 1 dan. Meksiko- Srbija destinacija ujutro krenete uveče ste u Meksiko sitiju. 14 letova ima ka Meksiku iz Evropskih vecih gradova dnevno. Po mentalitetu bliski, tradicionalno prijateljske zemlje. Meksiko je deseta po br.stanovnika zemlja u svetu koja puno izvozi, uvozi i investira.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Vasa dobra ideja gradiće most saradnje MeksikoSrbija poručuju organizatori prvog sastanka!


Uspešna priča o internacionalizaciji i naučene lekcije

USPEŠNA PRIČA I NAUČENE LEKCIJE:

Ova fotografija je uspomena na moje učešće na Globalnoj konferenciji Međunarodne Asocijacije malih i srednjih preduzeća INSME u Puerto Vallarta, Meksiko, u maju 2017. Ova fotografija je i najava klasterskog dogadjaja u Solunu, u partnerstvu EU institucija i Kuće klastera koji je realizovan u Solunu u sep.2017.i na kome je zahvaljujuci clanstvu u Kući klastera Balkansko Crnomorskoj mrezi klastera, ucestvovalo vise od 50 klastera iz regiona, odtoga 7 Srpskih!

- Asocijacija INSME je iz Rima, ali globalnim delovanjem doprinosi svojoj zemlji i vrlo je uvažena od Italije i Evropske komisije.
- Kuca klastera je iz Nisa, ali globalnim delovanjem doprinosi svom gradu, okrugu, zemlji i regionu Balkana da se bolje pozicionira u Evropi i svetu i uvazena je od INSME, TCI, Institucija EK.

Pre mog odlaska u Meksiko dogodio se "Srpski dan klastera" u Kući klastera u Nisu, prijateljski podržan od Danske Ambasade u Beogradu. Dogadjaj je okupio više od 100 klastera, udruzenja privrednika, institucija, mladih, medija sa juga zemlje, korisnika Danskog programa Ledib (2007.-2012.) i članica i partnera Kuće klastera ( od 2011.). Rezultat ovog okupljanja je pocetak drustveno odgovornog programa Kuće klastera TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE.

Ove godine, u petak 27.jula, imaćemo goste iz Meksičke klasterske zajednice u Beogradu.
Ovo je divan primer povezivanja i internacionalizacije klastera.

Učešćem na konferencijama neki ljudi znaju da otvore nove poslovne mogućnosti svojoj zemlji i regionu. Članstvom u poslovnim mrežama (TCI, INSME, KUĆA KLASTERA) razvijate poslovanje jer ste bolje informisani, efikasniji u povezivanju i ostvarivanju strateskih partnerstava, podsticanju medjunarodne poslovne saradnje: uvoz, izvoz, investitori, zajednicka ulaganja.

Vidimo se u petak u PKS!

Sinergijom klasteskog delovanja do ekonomskog razvoja zemlje i prosperiteta i mira u regionu
ŠPANIJA-SRBIJA Klasterska saradnja

ŠPANIJA-SRBIJA Klasterska saradnja, Sporazum o saradnji potpisan izmedju Španske Nacionalne asocijacije klastera i Srpske Kuće klastera.
Ponosni na partnersvo koje će doprineti transferu znanja, inovacija i internacionalizaciji u Srbiji i na Balkanu uz podrsku bilateralnih i EU fondova.

PRVI SASTANAK POSLOVNOG POVEZIVANJA KLASTERA MEKSIKA I SRBIJE U BEOGRADU, 27.7.2018

PRVI SASTANAK POVEZIVANJA KLASTERA MEKSIKA I SRBIJE, sa posebnim fokusom na klasterski zasnovanu kolaboracuju sa Južnom Srbijom, realizivaće se u Beogradu 27.jula 2018. od 11h. Sastanak inicirali direktori Borda direktora Instituta za konkurentnost, inovativnost i klastere Global TCI Network Dr. Manuel Montoya Ortega i Dr. Danka Milojkovic.
Dogadjaj podržava Ambasada Meksika u Beogradu učešćem Nj.E. Ambasadora i predstavnika Meksicke zajednice klastera predvođene Klasterom automobilske industrije.
Dogadjaj organizuje Niška Kuća klastera.
Domaćin dogadjaja PKS zahvaljujući gdinu Mile Kocic , potpredsedniku PKS, predsedniku YUMIS kompanije i jednom od osnivača Kuće klastera.
Gospođa Dragana Sotirovski, načelnica Nisavskog upravnog okruga će predstaviti privredne potencijale okruga i juga zemlje sa ciljem privlačenja transnacionalnih stranih investicija i podsticanja zapošljavanja.
Srpska mreza klastera Kuće klastera biće predstavljena sa 15 klastera, 5 sa juga zemlje, iz svih industrija i usluga.
Srbija ima samo dva ESCA sertifikovana klastera o klasterskoj izuzetnisti "bronzanom nalepnicom": ENEF Novi Sad i Dundjer Niš.
Ovo će biti prvi korak u transnacionalnom trgovinskom povezivanju MSP preko klastera između Meksika i Srbije

file icon pdf Finalna agenda_MEKSIKO-SRBIJA Trgovinski Klaster MSP Most.pdf