Zlato za Crnogorske članice agro klastera u Srbiji

Domaće brašno od heljde Zeljko Macanovic i Rakija Trnovača Vidoslav Krvavac naših prijatelja iz Crne Gore, dobitnika zlatne medalje ovogodišnjeg Međ. poljoprivrednog sajma u Novom Sadu!
ČESTITAMO BALKANSKIM KLASTER PRIJATELJIMA!

ZAKLJUČCI SA OKRUGLOG STOLA O SARADNJI OBRAZOVANJA I PRIVREDE

PROFILI ELEKTRIČAR I ELEKTROMONTER POTREBA NA TRŽIŠTU RADA.

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ www.etstesla.ni.ac.rs  iz Niša razvila je modernizovane  profile – ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER mreža i postrojenja, u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji finansira nemačka vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz podršku EPS-a i kompanija: Elektromehanika, Niš Stan, Teming ELECTROTECHNOLOGY, Johnson Electric, Stevanović Trafo, NS-Radijatori, LMB Soft, Gastrooprema, a od 2018./19. i Elmont, Ekostan, Obod servis, Ei Elmag , Mikoterm. Kroz ovaj projekat  uveden je model  obrazovanja zasnovan na elementima dualnog sistema,  u skladu sa uslovima u našoj zemlji.

Dana 24.5.2018.godine od 18h u prostorijama SITON/Opeka-Brick klaster, ul. G.M.Lešjanina 52 Niš, na poziv Škole, a u organizaciji Niške Kuće klastera, održana je prezentacija profila ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER i diskutovano je o mogućnostima saradnje obrazovanja i privrede. Učesnici događaja bili su učenici, roditelji iz osnovnih škola na području grada Niša, nastavnici i profesori, privrednici-preduzetnici i mediji. Sa jednim brojem privrednika razvijena je email komunikacija i prikupljena mišljenja i sugestije. Jedan od ključnih zaključaka je da kod mladih treba razvijati veštine i sposobnosti u oblastima u kojima njihov rad i znanje ne mogu biti zamenjeni mašinama. Ljudi se ne mogu takmičiti sa mašinama. Svojim znanjem i kreativnošću mogu doprineti popravci ili dizajniranju mašina i to je ono što će doprineti njihovom upošljavanju i karijeri. Značaj stručnih tehničkih škola i saradnje sa privredom ogleda se u usavršavanju veština i praktičnih znanja koja su odmah upotrebljiva na tržištu rada i kod privrednika. Privatni preduzetnici imaju potrebu za mladim, agilnim i inteligentnim radnicima koji rešavaju probleme i pronalaze produktivna rešenja. ETŠ ostvaruje saradnju sa brojnim kompanijama i ističe dve Elektromehaniku i Johnson Electric koje su razvile poseban prostor za obuku učenika i nakon godišnje prakse, bodujući znanje, veštine, posvećenost poslu, biraju učenike koje će stipendirati. U novoj školskoj godini Kineska kompanija  Johnson Electric će stipendirati dva učenika ETŠ profila ELEKTRIČAR, a zatim im ponuditi i zaposlenje.

Primer da ozbiljne kompanije traže stručnjake među tehničarima jeste Kineska kompanija Johnson Electric. Ove godine omogućili su učenicima ETŠ Električar profila praksu, izabrali među njima najbolje i dva učenika biće stipendirana iduće školske godine, a po završetku i zaposlena! Čestitamo rukovodstvu Škole i menadžmentu pametne kompanije!


''Klasterizacija kao ključ konkurentnosti'' konferencija u Mostaru, jun 2018.

Po prvi put u Bosni i Hercegovini, u Mostaru u dvoranama INTERA Tehnološkog Parka organizatori su se potrudili dovesti stručnjake za klasterizaciju iz naše okoline i iz Europe.

Konferencija će se održati u srijedu, 13.6.2018. sa početkom u 11:30 sati, a za četvrtak, 14.6.2018. predviđene su specijalizirane radionice za klastere.

Potvrđeno je sudjelovanje stručnjaka iz inozemstva koji će predstaviti relevantna iskustva i primjere dobre prakse, a u praksi, klasteri predstavljaju interesno povezivanje tvrtki iz jedne ili više različitih djelatnosti u nekoj određenoj industrijskoj grani ili granama među tvrtkama koje su ujedno suradnici, ali često i konkurenti na određenom geografskom području.

Na konferenciji se očekuje preko 200 sudionika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Dogodit će se prijenos znanja na klastere u Bosni i Hercegovini od stranih stručnjaka na polju klasterizacije i sa 16 sudionika na tri panel diskusije će se prezentirati primjeri dobrih praksi iz naše regije. Teme koje će se obrađivati su ''Tvornica učenja'', ''Pozitivne prakse drvne industrije'', ''Prednosti klasterizacije'' i druge.

U sklopu konferencije osim panel diskusija i prezentacija, prvi dan je planiran networking, druženje i povezivanje inozemnih sudionika s domaćim privrednicima, članovima klastera, a kroz drugi dan će biti organizirane sektorske radionice relevantne za svaki pojedini klaster.

Iskustva pokazuju da su klasteri jedan od temelja rasta konkurentnosti gospodarstva, ekonomskog rasta i zaposlenosti. Slijedom toga, inicijative i potpore za razvoj klastera te sam razvoj klastera su od iznimne važnosti za jačanje konkurentnosti gospodarstva.

Molimo izvršite svoju prijavu i potvrdu dolaska kako bi mogli personalizirati vašu ulaznicu.

Na sljedećim linkovima možete izvršiti prijavu vidjeti agandu i doznati točnu lokaciju konferencije

Link : PRIJAVNICA Link: Preliminarna agenda Link: Lokacija Link: Pozivnica

Organizacijski odbor konferencije:

Drvni Klaster Hercegovina

''INTERA'' Tehnološki Park

Klaster Metala i Plastike

''Mostar Software City'' – IT Klaster

Sveučilište u Mostaru

Turistički klaster Hercegovina

Partnerska institucija konferencije Kuća klastera i Balkansko Crnomorska mreza klastera.

Specijalan gost konferencije Docent dr Danka Milojkovic, direktor Kuće klastera Niš i Borda direktora Instituta za inovativnost, konkurentnost i klastere Global TCI Network u Barseloni. Gospodja Milojković će govoriti o modelu Kuće klastera i impaktima na održivi razvoj privrede.

Tom prilikom konzorcijum BiH klastera potpisaće Sporazum o saradnji i podršku Balkansko Crnomorskoj Mreži klastera Kuće klastera.

PRIVREDI NIŠA I JUGA ZEMLJE POTREBNI ELEKTRIČARI I ELEKTROMONTERI

Dualnim obrazovanjem do većih šansi za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih!

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ www.etstesla.ni.ac.rs  iz Niša uvela je modernizovane  profile – ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER mreža i postrojenja, koje je razvila u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji finansira nemačka vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz podršku EPS-a i kompanija: Elektromehanika, Niš Stan, Teming ELECTROTECHNOLOGY, Johnson Electric, Stevanović Trafo, NS-Radijatori, LMB Soft, Gastrooprema, a od 2018./19. i Elmont, Ekostan, Obod servis, Ei Elmag , Mikoterm. Kroz ovaj projekat  uveden je model  obrazovanja zasnovan na elementima dualnog sistema,  u skladu sa uslovima u našoj zemlji.

- Oživljavanjem privrede, a na osnovu iskazanih potreba velikih firmi koje imaju svoju proizvodnju u Nišu i Južnoj Srbiji, stvoreni su uslovi da se u elektrotehničkim školama u našoj zemlji opet pokrenu profili električar i elektromonter - rekao je direktor ETŠ „Nikola Telsa“ Niš gospodin Nebojša Sokolović i naglasio da školovanje za električara i elektromontera traje tri školske godine uz mnogo više učenja kroz rad u preduzećima. Pomenuti profili su jedini takvog tipa u ovoj školi koja ima isključivo četvorogodišnje obrazovne profile.

Usklađivanje  srednjeg stručnog obrazovanja  prema potrebama i zahtevima privrede daje široke mogućnosti zapošljavanja nakon trogodišnjeg školovanja. Školovanje za električarsku struku je atraktivno i za devojčice jer ne zahteva fizičku snagu, koriste se moderne tehnologije a  savremene mere zaštite na radu rizik od povreda svode na minimum, tako da se zanimanjem električar uspešno mogu baviti i žene.

- generaciju 2018./19. električara i elektromontera u našoj školi upisaće po 15 učenika na svakom od  profila koji će u prvoj godini praktična znanja  i veštine sticati u školskim radionicama, dok će na drugoj i trećoj godini učenje kroz rad obavljati u firmama sa kojima škola ima potpisane ugovore o saradnji. Učenici će u drugom razredu na učenju kroz rad provoditi u preduzećima  2 dana nedeljno, a u trećem razredu 3 dana nedeljno.

Nakon trogodišnjeg  školovanja učenici i učenice na smeru ELEKTRIČAR biće obučeni  za poslove izvodnjenja elektroinstalaterskih radova, servis kućnih elektrouredjaja  i održavanje industrijske elektro opreme, dok će budući ELEKTROMONTERI biti obučeni za poslove izvođenje elektromontažnih radova na vodovima i elektroenergetskim postrojenjima, izvođenje priključenja na distributivnu mrežu i otklanjanje kvarova opreme na terenu i u radionici.

Radi upoznavanja učenika osmog razreda osnovnih škola na području Niša i njihovih roditelja sa profilima ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER, rukovodstvo ETŠ „Nikola Telsa“ će u partnerstvu sa Niškom Kućom klastera organizovati „Okrugli sto o saradnji obrazovanja i privrede“ za učenike, roditelje, predstavnike obrazovnih institucija, privrede i medija, u četvrtak 24.5.2018.godine u 18.00h u zgradi SITON/Opeka-Brick klaster, ul. G.M.Lešjanina 52 u Nišu. Poziv je otvoren za sve zainteresovane. Broj mesta je ograničen. Učešće prijaviti do 23.5.2018. putem mejla Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Nišavski upravni okrug, ključna institucija podrške Kuće klastera u TRCI ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE, slavi Slavu

SPASOVDAN, NAJSVEČANIJI DAN U GODINI NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA ♥️
SREĆNA SLAVA UPRAVNOM OKRUGU I SVIM STANOVNICIMA NIŠAVSKOG OKRUGA!
VELIKO HVALA NAČELNICI, INSPEKTORIMA, INSTITUCIJAMA I MEDIJIMA STO STVARAJU OKRUG PONOSNIH LJUDI.