TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU ĐAČKU PREDUZETNIČKU IDEJU


U okviru Programa za socio-ekonomski razvoj Južne Srbije „TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG“ realizovan je set od 6 radionica o đačkom preduzetništvu u martu 2018.godine u Trening centru za preduzetništvo i klastere Kuće klastera, uz podršku MECENE radionica FAKULTETA ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU FEFA iz Beograda,


Radionicu je pohađalo 17 učenika završnih razreda srednjih škola sa područja Grada Niša: Gimnazija Bora Stanković i ETŠ Nikola Tesla. Vodeći predavač bila je dr Danka Milojković, međunarodni trener i mentor u oblasti preduzetničkog razvoja i klastera. Mentoring program u trajanju od 3 časa po učeniku obaljen je uz podršku privrednika i nastavnika preduzetničkih sekcija.


Rezultat programa preduzetničkog razvoja učenika je uočavanje poslovne ideje i njena razrada po metodologiji pripreme poslovnog plana, u skladu sa metodologijom preduzetničkog i start up razvoja dansko-srpske Kuće klastera.


Učenici su napravili timove i u timskom duhu pristupili razradi svoje poslovne ideje. 8 timova takmičiće se na finalnoj prezentaciji u sredu 11.aprila 2018.godine od 19.30h u prostorijama Galerije u sedištu Kuće klastera, ul. Generala Milojka Lešjanina 52. Komisija za ocenu poslovnih ideja sastojaće se od predstavnika javnog, obrazovnoh i poslovnog sektora. Pored glasanja komisije, glasaće i publika, učenici, njihovi roditelji, prijatelji i poslovni ljudi koji će se odazvati ozivu Kuće klastera da prisustvuju finalnoj prezentaciji i u formi MECENE podrže dalje održavanje ovog programa podsticanja preduzetničkog razmišljanja mladih.


Učešće je moguće prijaviti na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , prednost imaju članovi Kuće klastera.


Dodela nagrade i sertifikata učenicima biće realizovana u Kući klastera, u sredu 11.4. 2018.godine nakon takmičenja. Sertifikate će uručiti Načelnica Upravnog okruga gospođa Dragana Sotirovski, a nagradu na najbolju poslovnu ideju Direktorka Instituta za karijeru FEFA Fakulteta Docent dr Branka Drašković. Nagrada je poklon Kuće klastera projektu omladinskog preduzetništva.

file icon pdf Poziv i program Takmicenja djackih preduzetnickih ideja_11.4. Kuca klastera Nis.pdf


Klaster poljomehanizacije Osijek dobitnik prestizne nagrade JI Evrope

Hrvatski klaster poljomehanizacije iz Osjeka je visšegodisnji član Balkansko Crnomorske Mreže klastera Kuće klastera BBS ClusNet, a menadžer klastera gospodin Željko Erkapić član Savetodavnog borda Kuće klastera od prošle godine. Ponosni smo na priznanje kojim je naš član nagrađen za izvanredna zalaganja na polju klasterskog pristupa socio ekonomskom razvoju u regionu JIE.

Klaster poljomehanizacije Osijek dobitnik prestizne nagrade JI Evrope

TCI EVROPSKA KONFERENCIJA KLASTERA U SOFIJI USPEŠNO PRETVORILA IZAZOVE U MOGUĆNOSTI

Bila je ovo prva TCI regionalna konferencija na Balkanu i okupila je više od 130 aktera klastera iz 26 zemalja. Rukovodilac Odeljenja za klastere EC DG Growth gospođa Ulla Engelmann i sekretar Globalne TCI Mreže gospodin Alberto Pezzi otvorili su konferenciju koja je realizovana u okviru predsedavanja R Bugarske Savetom EU.

Program konferencije obuhvatao je klaster ture u Sofiji (IKT) i Plovdivu (Mašinstvo), plenarne i paralelne sesije, koktel dobrodošlice i svečanu večeru započetu tradicionalnim Bugarskim folklorom.

Izvršni direktor TCI Mreže gospođa Patricia Valdenebro i direktori Borda iz Velike Britanije, Kanade i Srbije pozdravili su učesnike konferencije i potencijalne članice TCI Mreže.

ENEF Klaster energetske efikasnosti Vojvodine iz Novog Sada, nosilac bronzane nalepnice ESCA ocenjivača klasterske izuzetnosti i Kuća klastera bili su učesnici konferencije iz Srbije.

Sugestija Kuće klastera bila je da buduća EU Politika klastera predviti „odozdo na gore“ pristup razvoju klastera i finansiranju aktera klastera kako bi jaz u dijalogu između javnog i privatnog sekora bio manji, a time dogovori delotvorniji u cilju postizanja održivog socio-ekonomskog razvoja na Balkanu i očuvanja mira u regionu.

Fotografije i video zapisi sa konferencije dostupni su na linku.

Više informacija o konferenciji dostupno je na linku http://www.tci-network.org/reg2018_sofia .

Kompletan članak o konferenciji dostupan je samo na engleskom jeziku na sajtu Kuće klastera. Unapred hvala na razumevanju. Za dodate informacije možete nam se obratiti putem mejla Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pozivamo Vas da se pridružite najvećem svetskom klasterskom događaju u ovoj godini

XX Globalnoj TCI konferenciji u Torontu od 16. -18.oktobra 2018.godineRADIONICE O ĐACKOM PREDUZETNISTVU U NIŠU

I radionica: Da li imam preduzetnicke karakteristike? Kako da pronadjem biznis ideju?

Radionice o đačkom preduzetništvu "PUT OD IDEJE DO TRŽIŠTA" otpočele merenjem preduzetničkih potencijala učenika i inspirativnom preduzetničkom pričom kako sam dosla na biznis ideju članice Kuće klastera Dusica Trickovic KIKI-KORE Nis.

17 učenika iz Gim.Bora Stanković i ETŠ Nikola Tesla posveceno su slusali priču o menadzerima i preduzetnicima kao profesiji koja je pokretač promena i poslovnog uspeha svih institucija, organizacija i biznisa. Profesionalno rukovodjenje, upravljanje, planiranje i kontrola i poslovna kultura su ključ odrzivog privrednog razvoja i rasta kompanija u Srbiji. Kvalitet proizvoda je najvazniji. Znanje o ekonomiji, finansijama, administraciji je moć, a sreća pozeljna..nema univerzalnog recepta za poslovni uspeh, posvecenost, upravljanje novcem, spremnost na rizik, planiranje, ljubav su neki od faktora zbog kojih se preduzetnik razlikuje od ostalih...

Bila je ovo prva u nizu preduzetnickih radionica za učenike srednjih skola u Nisu u organizaciji FAKULTETA ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU FEFA i Niške Kuće klastera. Najbolji biznis plan bice nagradjen 11.4.na finalnoj prezentaciji ucenickih razradjenih biznis ideja.

III i IV radionica o đačkom preduzetnistvu

"Put od ideje do tržista" vodio je učenike preduzetničke orijentacije kroz analizu i ocenu biznis ideje, organizaciju buduceg poslovanja i formulisanje menadzment i marketing strategije.
Znanje i veštine preduzetništva su prednost u svakoj profesiji. Profesionalni menadzment u institucijama i preduzecima je potreba odrzivog ekonomskog razvoja i rasta u nasoj zemlji.
Zahvaljujemo Fakultetu FEFA iz Beograda na partnerskoj saradnji na radionicama o preduzetnistvu za ucenike srednjih skola u Nišu i podrsci programu za socio ekonomski razvoj Južne Srbije "TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE".

Završne radionice za đake o pripremu biznis plana

V & VI Radionica o preduzetništvu učenika srednjih skola u Nišu završena u atmosferi razumevanja značaja pripreme biznis plana radi provere i održivosti sopstvene ideje, sigurnog ulaganja sopstvenih sredstava i/ili pristupa fondovima za njenu lakšu komercijalizaciju.

Ova mladost je svetla budućnost nase zemlje! Oni znaju šta hoće, koliko mogu i na šta mogu računati. Znaju da im znanje sva vrata otvara i da će njime stvoriti sopstvenu budućnost i perspektivu svojim porodicama, gradu i zemlji.

Zato ih podržite SADA jer kada STVORE SAMI VISE IM NEĆETE TREBATI. NJIHOVO VREME DOLAZI, A VAŠE KOJI STE SADA U PRILICI I NA POZICIJAMA PROLAZI!!!

Hvala MECENI RADIONICE FEFA FAKULTETU u Beogradu na podrsci i razumevanju koje imaju za mladost juga Srbije.

Nakon 6 radionica, kreće mentoring rad jedan na jedan na pripremi biznis plana, 11.4.je takmičenje i dodela prve nagrade i sertifikata učenicima.

Privrednici mogu ucestvovati i slusati prezentacije ideja i donirati nagradu-e ucenicima prema sopstvenom misljenje.


Fotografije sa radionica dostupne na ovom linku

RADIONICA O DJACKOM PREDUZETNISTVU: I sesija: Da li imam preduzetnicke karakteristike? Kako da pronadjem biznis ideju?

RADIONICA O ĐAČKOM PREDUZETNIŠTVU „PUT OD IDEJE DO TRŽIŠTA“

U partnerstvu Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA
Beograd www.fefa.edu.rs i dansko-srpske Kuće klastera Niš
www.clusterhouse.rs, a u okviru programa TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG
SRBIJE radi podsticanja preduzetničkog pristupa u izboru budućeg
zanimanja učenika, obezbeđena je pilot radionica o preduzetništvu za 15
učenika srednjih škola sa područja Grada Niša.

Regularna cena radionice je 4.500,00 dinara po učeniku, a društveno
odgovornim poslovanjem FEFA i Kuće klastera učenici će učestvovati bez
nadoknade.

Metodologija:
Metodologija programa obuke obuhvata šest radionica struktuiranih po
metodologiji pripreme poslovnog plana uključujući procenu preduzetničkih
potencijala kod učenika i izradu marketing strategije proizvoda ili
usluge – rezultata poslovne ideje; dve mentoring sesije “jedan na jedan”
u vezi pripreme poslovnog plana, pripreme prezentacije i javnog nastupa;
jedan čas za javnu prezentaciju razrađene poslovne ideje.
Prezentacije učenika biće organizovane pred komisijom u sastavu
predstavnika obrazovnog i poslovnog sektora. Najbolja poslovna ideja
biće nagrađena.
Učesnici radionice dobiće sertifikate o pohađanju radionice.
Trening material za praćenje radionice. Čaj, sok, voda tokom radionice
na principu samoposluživanja.

Ciljna grupa: učenici završnih razreda srednjih škola (III i IV razred)
Organizator: Trening centar za preduzetništvo i klastere Kuće klastera
Niš
Adresa: Generala Milojka Lešjanina 52 Niš, kontakti: 065/5207121,
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Predavači: Docent dr Danka Milojković, rukovodilac TC Kuće klastera,
gosti predavači iz obrazovnih institucija i privrede

 Program i plan rada Radionice o Djackom preduzetnistvu.pdf