POSETA DANSKOG AMBASADORA JUŽNOJ SRBIJI, 26.1.2018

U okviru programa TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE, realizovana je još jedna aktivnost od značaja za internacionalizaciju poslovanja juga Srbije.

Poseta Nj.E. gospodina Andreas Hougor, ambasadoora Danske Ambasade u Beogradu u pratnji gospodina Nenada Mitoševića, ekonomskog konzula i gospodina Boška Šukilovića, sekretara realizovana je u medijaciji Niške Kuće klastera u petak 26.januara.

Održani su okrugli stolovi o saradnji Danske i Južne Srbije u Nišu i Leskovcu i otvoren je Trening centar za omladinsko preduzetništvo i klastere u Leskovcu, redonacija Kuće klastera.

Domaćin okruglog stola u Nišu bio je Nišavski upravni okrug. Načelnica gospođa Dragana Sotirovski je organizacijom ovog poslovnog događaja u prostorijama Okruga doprinela da se svi akteri privrednog razvoja juga Srbije okrupe: načelnici Pirotskog i Topličkog okruga, gradonačenik Grada Niša, sve Opštine na području Nišavskog okruga i mediji. Kuća klastera je tom prilikom okupila kompanije YUMIS Niš, Boki Food Prokuplje, HANIBAL Vranje, ELDI Solar Niš-Inđija, Grupa vrtića Meda Niš, TRISTREL Niš i klastere Urbanog planiranja, proizvođača nameštaja Srbije i građevinarstva Opeka-Brick.

Domaćin okruglog stola u Leskovcu bio je gradonačelnik Grada Leskovca gospodin Goran Cvetanović. Na okruglom stolu prezenovane su investicione mogućnosti grada i pet izvoznika iz Leskovca: PAPRIKA PLUS DOO, BUDUĆNOST PROMET DOO, JUGPROM DOO, FUNGO-JUG DOO I KERAMIKA LESKOVAC.


Informacije o investicionim mogućnostima Nišavskog okruga, grada Leskovca i pomenutih kompanija dostupne su na prilozenim prezentacijama.

Kako je ova poseta pokrenuta kao jedan od zaključaka okruglog stola u okviru Srpskog dana klastera u maju 2017.godine, kada je Kuća klastera bila domaćin proslave stogodišnjice diplomatskih odnosa Danske I Srbije u Nišu, realizovano je I zvanično doniranje Trening centra za omladinsko preduzetništvo I klastere Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu. Kuća klastera, kao izlazna strategija Danskog programa LEDIB je redonirala deo svoje opreme I nameštaja za uspostavljanje Trening centra Školi I time doprinela efikasnijem preduzetničkom zapošljavanju mladih što će ih zadržati na jugu Srbije.

Fotografije su dostupne na linkovima:

Nisavski upravni okrug

Grad Leskovac

Visoka strukovna poslovna skola Leskovac

Vest o poseti objavljena je u brojnim medijima, a neki od linkova su:

https://youtu.be/1BZ8w4c024o

https://youtu.be/f2mCZvaKxrM

https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Slobodna-zemljista-za-investitore-najvece-prednosti-juga-Srbije.sr.html

https://jugpress.com/ambasador-danske-u-leskovcu/

http://jugmedia.rs/danski-ambasador-otvorio-trening-centar-leskovcu/

http://www.gradleskovac.org/index.php/vesti/danski-ambasador-u-poseti-leskovcu-26-1-2018

https://www.juznasrbija.info/lat/vesti/danski-ambasador-posetio-leskovac.html

http://dnevnikjuga.rs/konferencija-za-medije-gradonacelnika-leskovca-i-ambasadora-danske/

https://www.vesti.rs/Leskovac/Danski-ambasador-otvorio-trening-centar-u-Leskovcu-2.html

http://buditeutoku.rs/?p=1292

https://vazdan.com/vijest/danski-ambasador-posetio-leskovac/1285669

https://europeanwesternbalkans.rs/ambasador-danske-srbija-ce-biti-u-eu/


Najvažniji zaključci:

Danska ima nove mehanizme podrške za Danske kompanije u cilju prodaje njihovih proizvoda na Srpskom tržištu I investiranja u proizvodnju u Srbiji.

Za prodaju srpskih proizvoda na Danskom tržištu, Srpske kompanije treba da kontaktiraju Srpsku Ambasadu u Kopenhagenu.

Proizvodni kapaciteti za zajednička ulaganja, raspoloživo zemljište i objekti, stručna i sposobna radna snaga su neke od prednosti koje će privući Danske kompanije Srbiji. Prioritetne oblasti saradnje su prerada hrane, energetska efikasnos, zastita čovekove sredine i IKT.

Srpske firme su iskazale spremnost da kroz zajednička ulaganja razvijaju nove proizvode I kanale distribucije. Postoji interesovanje za partnerstvom ili franšizom za uspostavljanje prve međunarodne osnovne škole u Nišu. Postoji interesovanje da kroz zajedničke projekte infrastrukturnog unapređenja gradskih i opštinskih površina I objekata na bazi saradnje DK-Južna Srbija, a uz podršku EU fondova, izvrši se nabavka energetski efikasne opreme iz Danske ili opreme o uređaja za prečišćavanje vode, zaštitu čovekove sredine.

Kuća klastera je pokrenula program TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE sa partnerskim institucijama iz Leskovca EPUS-Klaster Aktivator i VSPS i dalje aktivnosti programa biće usmerene na pronalaženje donator ili saradnju sa fondovima za mikrofinansiranje kako bi ovaj volonterski program, zasnovan na entuzijazmu, znanju i ljubavi prema jugu Srbije, moga da pruža i finansijsku pored nefinansijske podrške.

Kuća Klastera je u saradnji sa partnerima predložila Danskoj Ambasadi da pomogne u dobijanju polovne računarske opreme za institucije od javnog značaja i škole. Danska polovna računarska oprema je starosti  2 godine tako da bi takva donacija bila višestruko korisna obzirom na nizak stepen opremljenosti i visok stepen zastarelosti opreme koju poseduju institucije i obrazovne organizacije na jugu Srbije.


 Izvestaj o poseti DK Ambasade - Nisavski okrug.pdf

 Prezentacija kompanija u Nisu.pdf

 Nisava District presentation.pdf

 Izvestaj o poseti DK Ambasade -Leskovac.pdf

 Prezentacija kompanija u Leskovcu.pdf

 Leskovac City presentation.pdf

Most DK - Južna Srbija

U okviru programa TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE, Niška Kuća klastera u partnerstvu sa Epus-Aktivator klasterom i Visokom strukovnom poslovnom skolom u Leskovcu, organizuje susrete Danske Ambasade i privrednika u Nišu i Leskovcu.
Domaćini okruglih stolova "Saradnja Danske i Južne Srbije" su Nišavski upravni okrug i Kabinet Gradonačelnika Grada Leskovca. Cilj je ponaći kanale distribucije i prodaje juznosrpskih kompanija u Danskoj i privući Danske investitore u Južnu Srbiju.
Učesnici okruglih stolova biće akteri klastera: javni, privatni i akademski sektor.

Nakon dva velika Danska programa na području juga Srbije: LEDIB i F&B, novi mehanizam saradnje DK-RS je usmeren na izvoznike i investitore.
U okviru posete Leskovcu Nj.E. Ambasador Danske otvoriće "Trening centar za omladinsko preduzetnistvo i klastere", predmet donacije Kuce klastera Školi u okviru programa "TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE".

Prioritet učešća imaju AKTIVNE ČLANICE KUĆE KLASTERA i partneri.


Iznenadna vest

Za 10 godina dupliran BDP zahvaljujuci primeni koncepta razvoja klastera u Kataloniji!
Ministar privrede Antoni Subira (do 2003.) pokrenuo razvoj i rast privrede u Kataloniji blagovremeno shvativsi klasterski koncept kao nacin razmisljanja i delovanja za odrzivi ekonomski razvoj i rast zemlje.
Podrzao uspostavljanje Global Tci Network pre 20 godina znajuci da lokalno delovanje zahteva globalno razmisljanje, zastupao internacionalizaciju MSP i ukljucivanje MSP u lance vrednosti za njihovo osnazivanje i time doprineo stvaranju svetskih brendova poput Mango, Disigual...
Večna Vam Slava gospodine Subira.

ara.cat

Izvoznici sa juga Srbije za saradnju sa Danskom

U okviru Programa TRKA ZA PREDUZETNICKI JUG SRBIJE u okviru koga se planira poseta DK Ambasade Klasterskij zajednici Juzne Srbije, Kuća klastera je posetila izvoznike iz Leskovca: Paprika plus, Fungo jug, Budućnost promet, Jugprom i Keramika. Visoka strukovna poslovna skola i Epus su preporucili kompanije za susret sa Ambasadom Danske 26.1.sa ciljem razvoja medjunarodne saradnje sa Danskom i podsticanja zaposljavanja mladih.
Misija Kuce klastera nastavlja se posetom izvoznika iz Nisa i Nisavskog okruga.

Sastanak sa kompanijom Paprika plus, čija tradicija proizvodnje začinske paprike datira iz 1923. Brat i sestra koji vode ovu sjajnu kompaniju bili su studenti Visoke strukovne poslovne skole i unosenjem inovativnih pristupa u poslovanju podigli porodicnu firmu od tradicionalne u modernu postujuci recepture i tajne Leskovackih zacina nezamenljivih u mesnim proizvodima, pripremi hrane...uskoro na trzistu Leskovacki balzamiko fantasticnog ukusa na kome ce nam pozavideti i najbolji Italijanski proizvodjaci balzamika


Sastanak sa kompanijom Fungo jug, porodicnim biznisom vodjenim bivsim studentima Visoke strukovne poslovne skole i korisnicima Danskih Programa Ledib i Fruits & Berries


Poseta kompaniji Buducnost Promet. Hvala Vam gospodine Iliću na gostoprimstvu i idejama da se užarska proizvodnja poveze sa Klasterima urbanog planiranja i Kreativnim industrijama radi uredjenja prostora i izrade suvenira i drugih ukrasnih predmeta.


Sastanak sa sjajnim rukovodstvom firme Jugprom, drugim izvoznikom zamrznutog voca i povrca u Srbiji, bivsim studentima Visoke poslovne skole u Leskovcu.


Izvoznici sa juga Srbije za saradnju sa Danskom

IZRADA PROJEKTA I POSLOVNIH PLANOVA ZA IPARD PROGRAM U KUĆI KLASTERA

U skladu sa zahtevima IPARD Programa o podsticajnim sredstvima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava kao i malih i srednjih preduzeća na teritoriji Republike Srbije, Kuća Klastera objavljuje sledeće obaveštenje:

Sve svoje korisnike i zainteresovane strane koje žele da pristupe podsticajnim sredstvima, obaveštavamo da naš tim stručnjaka koji se sastoji od profesora sa poljoprivrednog fakulteta, konsultanata sa međunarodno priznatim sertifikatima o izradi projekata, kao i konsultantima sa dugogodišnjim iskustvom u agroekonomiji, vrši izradu poslovnih, biznis i investicionih planova u skladu sa Pravilnikom o IPARD podsticajima za fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinastava. U izradu planova se podrazumeva sledeče:

1. Izrada projekta i poslovnog plana za nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije(u skladu sa članom 12. Pravilnika).

2. Izrada projekta i poslovnog plana za nabavku opreme i građevinskih objekata u sektoru voća, povrća, mleka, mesa, za proizvodnju obnovljivih izvora energije i ostalih useva (u skladu sa članom 12. Pravilnika).

Kuća Klastera će na profesionalan način izaditi poslovni plan ali i ispratiti ceo proces propisan Konkursom i Pravilnikom- od sačinjavanja aplikacije preko monitoringa do zaključivanja celokupne dokumentacije u skladu za zahtevima Konkursa.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se jave.

 Prvi-Javni-Poziv-IPARD-M1.docx