Utisci sa SENSORIK LETNJE SKOLE u Nemačkoj, septembar 2018.

Kuća klastera je ponosna što su zahvaljujući sopstvenoj mreži i partnerstvu sa Sensorik klasterom, uz podršku Grada Niša, troje studenata sa Niškog Univerziteta uspešno učestvovalo na ovom prestižnom naučnom događaju. Mi ćemo nastaviti da motivišemo Srpske i Balkanske studente da učestvuju u narednoj Sensorik školi visokih tehnologija i modernog dizajna. Ova naša aktivnost je u sklopu programa Kuće klastera "TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE"
https://www.sensorik-bayern.de/sensorik-summerschool

SASTANAK POSLOVNIH ŽENA KUĆE KLASTERA SA RUKOVODSTVOM FONDA ZA RAZVOJ održan u Nišu

Ovaj sastanak je jedan od rezultata sastanka poslovnih zena Kuce klastera u Nisavskom upravnom okrugu održanog 3.9.2018. na predlog Načelnice gđe Dragana Sotirovski.

Preduzetnice i predstavnice zenskih udruzenja predvođene Kucom klastera ukazale su na potrebu prilagodjavanja mera podrske Fonda prema aktuelnim potrebama i mogucnostima zena u biznisu i potencijalnih preduzetnica.
- predlozeno je uvodjenje posebne linije za zensko preduzetnistvo koja bi obuhvatala potencijalne, postojece i startup preduzetnice sa fiksnom kamatnom stopom od 1%, grejs periodom za potencijalne i pocetnice u biznisu od 3 godine, grantom od 20%, garancijom u prostoru i opremi koji su predmet kreditiranja; predlozeno je prosirenje delatnosti delovanja podrske Fonda kroz uvodjenje podske i za konsalting, knjigovodstvene, medicinske, turisticke i ugostiteljske usluge, stare zanate, butik proizvodnju tradicionalnih alkoholnih pica (za mikro i male proizvodjace Srpske rakije i likera - brenda i suvenira nase zemlje u svetu).
Sve je vise zena u usluznom biznisu (lekara, advokata, marketara, knjigovodja...) ili proizvodnji rakija kao ekskluzivnih suvenira iz Srbije, a prostor i opremu ne mogu imati iz kredita Razvojnog Fonda, a teze i od banaka po nepovoljnim kamatnim stopama, a zaposljavaju po 10 i vise ljudi.
- predlozeno je uvodjenje kreditne linije za sufinansiranje projekata odobrenih od EU...programi Horizon 2020, Cosme su dostupni Srpskim firmama i one mogu dobiti grant od 50% od EU ali imaju problem ko-finansiranja.
- startup program Fonda je dobar ali da bi ga neko koristio treba da ima registrovanu firmu u APR neko vreme, a to kosta kao da se radi o iskusnoj firmi, a pocetnicima treba pomoc da pocnu, a ne da placaju poreze i doprinose a jos nisu ni pokrenuli posao!
- štićenice npr.Sigurne kuce ili Udruzenja samoh.majki Niš nisu vlasnice nekretnina, ni krov nad glavom nemaju, a posao moraju naci sto pre i nastaviti redovan zivot. Sredstva Fonda mogu biti primerena ugrozenim grupama i podsticajna da svoju poslovnu ideju razviju i time iz ugrozene predju u samoodrzivu grupu stanovnistva.

Bili je puno sugestija u vezi obimnosti konkursne dokumentacije, sporog odlucivanja Fonda u vezi odobravanja kred.zahteva i situacija gde osoblje Fonda pre savetuje preduzetnika da se obrati bankana za kredit, kao i iskustva da dok je fond bio u Beogradu do 2011. Nislije i jug zemlje su lakse dolazili do razvojnih kredita.

Direktorka Fonda gdja Backović je pokazala puno razumevanje i zelju da se nove mere predloze Vladi RS za 2019. kao i Poslovno- ekonomskom Savetu Grada Nisa u vezi dostupnosti prostora i zemlje za zenske biznise i zanatstvo.

Kuća klastera, poslovna clanska organizacija i organizator sastanka, ce uputiti zvanicni zapisnik sa sastanka sa predlozila za podrsku zenskom biznisu u toku ove nedelje rukovodstvu Fonda i organizovati svoje clanice da sa konkretnim problemima i potrebama pristupe Fondu.

Hvala Nisavskom upravnom okrugu na podrsci zenskom preduzetnistvu i kreiranju ambijenta za ekonomsko osnazivanje zena iz Nisavskog okruga i juga zemlje.file icon pdf Predlozi poslovnih zena Kuce klastera Nis FZR RS.pdf

BESPLATNO IZLAGAČKO MESTO ZA PRIVREDNIKE - ČLANICE KUĆE KLASTERA NA 20. MEĐUNARODNOM SAJMU PRIVREDE U PARAĆINU

Partnerstvo Niške Kuće klastera i Opštine Paraćin – Opštinskog veće zaduženog za poljoprivredu rezultiralo je ponudom da članice Kuće klastera u oblasti poljoprivrede I prerade hrane sa juga zemlje besplatno prezentuju svoje proizvode na prostoru do 4 m2 što predstavlja uštedu ili pomoć u iznosu od 14.400 dinara za izlagače.

Tradicionalni 20. Međunarodni sajam privrede u Paraćinu održaće se od 11. do 13. oktobra 2018. godine u SRC 7. juli u Paraćinu.

U prilogu se nalaze pozivno pismo i prijavni list za sajam koji svake godine poseti više od 20.000 posetilaca.

Poziv za prijavljivanje učešća na sajmu je otvoren. Možete se prijaviti na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili 065/5207121 najkasnije do kraja septembra. Prioritet učešća imaju aktivne članice Kuće klastera.

file icon png Pozivno pismo sajam 2018.png

file icon png Prijavni list sajam 2018.png


SASTANAK POSLOVNIH ŽENA KUĆE KLASTERA U FONDU ZA RAZVOJ RS

Jedan od rezultata Prvog sastanka mreže ženskih udruženja, klastera i preduzetnica Kuće klastera održanog na predlog gđe Dragane Sotirovski, načelnice Nišavskog upravnog okruga u Okrugu, a u organizaciji Niške Kuće klastera dana 3.9.2018.godine je

SASTANAK POSLOVNIH ŽENA KUĆE KLASTERA U FONDU ZA RAZVOJ RS

u ponedeljak 10.9.2018. od 11.00h

sa gospođom Slađanom Backović, direktormom FZR RS, radi diskusije o uvođenju posebne kreditne linije sa grantom za podršku ženskom preduzetništvu, postojećim i potencijalnim preduzetnicama i početnicama u poslovanju, radi pojednostavljenja procedure konkurisanja što će se odraziti na smanjenje troškova pripreme konkursne dokumentacije i skraćenja vremena za donošenje odluke o odobravanju kredita.

Domaćin sastanka:                          Fond za razvoj RS, gđa Slađana Backović, direktorka

Organizator sastanka:                    Kuća klastera Niš, dr Danka Milojković, direktorka

Učesnice sastanka u FZR RS – članice Kuće klastera, 20 učesnica sastanka u Nišavskom upravnom okrugu 3.9.2018.

ZAKLJUČCI PRVOG SASTANKA POSLOVNIH ŽENA KUĆE KLASTERA U NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Dana 3.9.2018.godine u Nišavskom upravnom okrugu održan je prvi sastanak poslovnih žena Kuće klastera. Sastanku su prisustvovale predstavnice 9 udruženja i klastera iz oblasti medicine, građevine, starih i umetničkih zanata i organske poljoprivredne proizvodnje, udruženje samohranih majki sa više od 700 članica i preko 1000 dece, iz zadruga Svrljižanka koja okuplja više od 250 zadrugara, dve institucije: Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša, učeničkog preduzetništva Gim. Bora Stanković i Sigurne kuće i 10 preduzetnica – mikro i malih preduzeća. Lokalni I regionalni mediji su pratili događaj.

U dvočasovnoj diskusiji o temi ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO – MOGUĆNOSTI I POTREBE kojom je moderirala dr Danka Milojković, direktorka Kuće klastera, izvedeni su sledeći najvažniji zaključci:

Mogućnosti ženskog preduzetništva

-          Snagu ženskog preduzetničkog duha treba iskoristiti za održivi razvoj zemlje

-          Praksa i statistike ukazuju da su biznisi vođeni ženama stabilniji, dugoročniji, porodični I društveno odgovorni

-          Znanje i veštine žena, umetničke I zanatske sklonosti čine njihovo stvaranje inovativnim I kreativnim, a time visestruko atraktivnim za globalno tržište

POTREBE ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

-          Lakši pristup finansiranju preduzetničkih biznisa – grantovim I kreditima Fonda za razvoj RS za postojeće, potencijalne preduzetnice I početnice u poslovanju kroz uspostavljanje nove kreditne linije sa grantom za žene u biznisu. Činjenica da žene nisu vlasnice nekretnina, omogućiti kupovinu proizvodno poslovnih objekata kroz hipoteku po osnovu založnog parva. Omogućiti kreditnu stopu od 1.5% bez obzira na instrumente obezbeđenja hipoteke I sl.

-          Lakši pristup finansiranju rada udruženja I klastera – umesto projektnog finansiranja, omogućiti udruženjima I klasterima finansiranje iz budžeta na osnovu akcionog plana I očekivanih rezultata. U ovom slučaju bi udruženja mogla da obaljaju svoju delatnost koja bi koristila razvoju lokalne samouprave I Grada Niša. Npr. Udrženje samohranih majki Niš sa članstvom od 700 žena se finansira projektno I kada nema sredstava iz projekata Udruženje ne može pružati podršku ženama koje čine visoko ugroženu kategoriju stanovništva, ali u isto vreme mora plaćati sve troškove korišćenja prostora u kome se nalazi Udruženje! Ista priča je sa svim ostalim udruženjima I klasterima koji svojim aktivnostima ohrabruju članice I doprinose socio-ekonomsko stabilnosti u zemlji.

-          Ko-finansiranje odobrenih projekata udruženja I klastera od lokalne samouprave iliGrada Niša, a većih projekata iz EU fondova sa nacionalnog nivoa. Udruženja I klasteri kao neprofitabilne I nevladine organizacije neposeduju sopstvena sredstva da mogu da upravljaju projektima veće vrednosti I učestvuju sopstvenim sredstvima kako zahtevaju aktuelni pozivi za projekte finansirane iz EU ili RAS gde udruženje ili klister treba da obezbedi 50% sredstava za ko-finansiranje projekta!

-          Omogućiti preduzetničko osposobljavanje učenika srednjih škola, žena, mladih I pripadnika ugroženih kategorija stanovništva kontinuirano u toku godine u Trening centru Kuće klastera kroz finansiranje trening I mentoring usluga preduzetničkog razvoja.

-          Omogućiti učešće preduzetnica na sastancima sa Ministrima resornih Ministarstava shodno njihovim konkretnim biznisima (poljoprivreda, zdravstvo, privreda…)

-          Omogućiti učešće poslovnih žena na sastanku Saveta sa gradonačelnikom I predsednicima opština na području Nišavskog okuga radi uspostavljanja privatno-javnog dijaloga.

-          Omogućiti prostor za proizvodnju, prodaju, izlaganje/showroom-a  poslovnim ženama – preduzetnicama, udruženjima I klasterima radi uspostavljanja Centra za očuvanje starih zanata juga Srbije, Ženskog uslužnog biznis inkubatora I Ženskog proizvodnog biznis inkubatora. Poslovne žene uglavnom nemaju prostor za rad, npr. Kiki-Kore Niš upošljava više od 20 radnica u iznajmljenom prostoru i zbog nedostatka prostora ne može širiti proizvodnju I upošljavati nove radnike. Od Fonda za razvoj ne može dobiti kredit za kupovinu objekta jer nije vlasnik nekretnina da bi obezbedila hipoteku, zbog lizinga na opremi sa kojom obavlja proizvodnju smatraju firmu prezaduženom iako redovno izmiruje sva potraživanja I dalje investira.

Predložen je drugi sastanak u prostorijama Sigurne kuće u Nišu u narednom period kao korak ka približavanju poslovnih žena ženama koje su žrtve porodičnog nasilja sa ciljem povezivanja I podrške u zapošljavanju I samozapošljavanju.

Po preporuci Nišavskog upravnog okruga u ponedeljak 10.9.2018.godine biće održan sastanak u Fondu za razvoj RS sa direktorkom gđom Slađanom Backović radi diskusije o uvođenju posebne kreditne linije sa grantom za podršku ženskom preduzetništvu, postojećim I potencijalnim preduzetnicama i početnicama u poslovanju, radi pojednostavljenja procedure konkurisanja što će se odraziti na smanjenje troškova pripreme konkursne dokumentacije i skraćenja vremena za donošenje odluke o odobravanju kredita. 20 žena koje su učestvovale na ovom sastanku imaće prioritet učešća na sastanku u Fondu.

Galerija fotografija dostupna na linku.

Hvala medijima na podrsci:

http://niskevesti.rs/zenama-na-jugu-srbije-u-biznisu-mnogo-teze-nego-muskarcima/

https://naslovi.net/2018-09-03/niske-vesti/zenama-na-jugu-srbije-u-biznisu-mnogo-teze-nego-muskarcima/22187747