TRENING CENTAR ZA PREDUZETNIČKO ZAPOŠLJAVANJE MLADIH I RAZVOJ KLASTERA U SRBIJI I NA BALKANU U NIŠU I LESKOVCU, JUŽNA SRBIJA

Jedan od rezultata diskusije na okruglom stolu „Srpskog dana klastera“ održanog 11.maja 2017.godine u Nišu, u organizaciji Kuće klastera uz podršku Danske ambasada u Beogradu, u okviru proslave stogodišnjice diplomatskih odnosa Danske i Srbije, jeste odluka da Kuća klastera, kao izlazna strategija Danskog programa za lokalni ekonomski razvoj na Balkanu donira deo nameštaja i opreme Trening centra za razvoj klastera Kuće klastera Visokoj strukovnoj poslovnoj školi u Leskovcu.

 

Škola je obezbedila adekvatan prostor i izrazila spremnost da razvija programe preduzetničkog zapošljavanja mladih kroz primenu koncepta klasterskog udruživanja. Kuća klastera je inicirala projekat “TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE” u okviru koga će i Trening centar biti korišćen za izvođenje projektnih aktivnosti.

 

Trening centar će svečano biti otvoren u prvom kvartalu 2018.godine u prisustvu visokih diplomatskih zvaničnika i predstavnika lokalne i nacionalne vlaste i međunarodnih donatorskih organizacija.

 

Trening centar će biti mesto za sprovođenje preduzetničkih trening programa za mlade i predstavnike ugroženih grupa. Trening centar će biti mesto za zastupanje interesa za bolje uslove poslovanja mladih, početnika u poslovanju, poslovnih udruženja i klastera, organizacija civilnog društva. Biće mesto na kome će predstavnici medija imati ključnu ulogu u doprinosu održivom socio-ekonomskom razvoju u regionu.

 

Kuća klastera će u Trening centru biti u mogućnosti da ponudi model razvoja klastera za zemlje u tranziciji i razvoju koji obuhvata:

-       trening paket za klaster menadžere i klaster menadžment,

-       put saznanja o klasterima kroz organizaciju studijskih poseta klasterima u zemlji i okruženju i

-       organizacija prekograničnih i transnacionalnih klasterskih događaja i povezivanja biznisa.

 

Info centar Kuće klastera, koji obuhvata više od 3000 kontakata sa predstavnicima ekonomskog razvoja u zemlji, regionu i svetu, vrši će blagovremeno i transparentno informisanje, promociju klasterskog pristupa razvoju MSP sektora i distribuciju e-časopisa INFOCLUSTER na području Balkansko Crnomorskog regiona, a u skladu sa raspoloživim podsticajnim sredstvima emitovaće TV emisije za podsticanje razvoja klastera u region i organizovati konferencije, seminare, forume, C2C i B2C matchmaking događaje.