SASTANAK POSLOVNIH ŽENA KUĆE KLASTERA SA RUKOVODSTVOM FONDA ZA RAZVOJ održan u Nišu

Ovaj sastanak je jedan od rezultata sastanka poslovnih zena Kuce klastera u Nisavskom upravnom okrugu održanog 3.9.2018. na predlog Načelnice gđe Dragana Sotirovski.

Preduzetnice i predstavnice zenskih udruzenja predvođene Kucom klastera ukazale su na potrebu prilagodjavanja mera podrske Fonda prema aktuelnim potrebama i mogucnostima zena u biznisu i potencijalnih preduzetnica.
- predlozeno je uvodjenje posebne linije za zensko preduzetnistvo koja bi obuhvatala potencijalne, postojece i startup preduzetnice sa fiksnom kamatnom stopom od 1%, grejs periodom za potencijalne i pocetnice u biznisu od 3 godine, grantom od 20%, garancijom u prostoru i opremi koji su predmet kreditiranja; predlozeno je prosirenje delatnosti delovanja podrske Fonda kroz uvodjenje podske i za konsalting, knjigovodstvene, medicinske, turisticke i ugostiteljske usluge, stare zanate, butik proizvodnju tradicionalnih alkoholnih pica (za mikro i male proizvodjace Srpske rakije i likera - brenda i suvenira nase zemlje u svetu).
Sve je vise zena u usluznom biznisu (lekara, advokata, marketara, knjigovodja...) ili proizvodnji rakija kao ekskluzivnih suvenira iz Srbije, a prostor i opremu ne mogu imati iz kredita Razvojnog Fonda, a teze i od banaka po nepovoljnim kamatnim stopama, a zaposljavaju po 10 i vise ljudi.
- predlozeno je uvodjenje kreditne linije za sufinansiranje projekata odobrenih od EU...programi Horizon 2020, Cosme su dostupni Srpskim firmama i one mogu dobiti grant od 50% od EU ali imaju problem ko-finansiranja.
- startup program Fonda je dobar ali da bi ga neko koristio treba da ima registrovanu firmu u APR neko vreme, a to kosta kao da se radi o iskusnoj firmi, a pocetnicima treba pomoc da pocnu, a ne da placaju poreze i doprinose a jos nisu ni pokrenuli posao!
- štićenice npr.Sigurne kuce ili Udruzenja samoh.majki Niš nisu vlasnice nekretnina, ni krov nad glavom nemaju, a posao moraju naci sto pre i nastaviti redovan zivot. Sredstva Fonda mogu biti primerena ugrozenim grupama i podsticajna da svoju poslovnu ideju razviju i time iz ugrozene predju u samoodrzivu grupu stanovnistva.

Bili je puno sugestija u vezi obimnosti konkursne dokumentacije, sporog odlucivanja Fonda u vezi odobravanja kred.zahteva i situacija gde osoblje Fonda pre savetuje preduzetnika da se obrati bankana za kredit, kao i iskustva da dok je fond bio u Beogradu do 2011. Nislije i jug zemlje su lakse dolazili do razvojnih kredita.

Direktorka Fonda gdja Backović je pokazala puno razumevanje i zelju da se nove mere predloze Vladi RS za 2019. kao i Poslovno- ekonomskom Savetu Grada Nisa u vezi dostupnosti prostora i zemlje za zenske biznise i zanatstvo.

Kuća klastera, poslovna clanska organizacija i organizator sastanka, ce uputiti zvanicni zapisnik sa sastanka sa predlozila za podrsku zenskom biznisu u toku ove nedelje rukovodstvu Fonda i organizovati svoje clanice da sa konkretnim problemima i potrebama pristupe Fondu.

Hvala Nisavskom upravnom okrugu na podrsci zenskom preduzetnistvu i kreiranju ambijenta za ekonomsko osnazivanje zena iz Nisavskog okruga i juga zemlje.file icon pdf Predlozi poslovnih zena Kuce klastera Nis FZR RS.pdf